[Contact.Links.info.] [Zoek op Site.]

Home-page

Zoek op Site.

Beetsterzwaag.toen.

Lanterfanten.lezen.

Lanterfantenkunst

Slowpaper.

Beetsterzwaag.nu.

Column

Park Huize Olterterp.
 
 
Het is een park dat is aangelegd in de landschapstijl, zoals Friesland die kent van de beroemde tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard.Op dit 5,5 hectare grote landgoed heeft it Frijske Gea zijn onderkomen.
(het park Huize Olterterp, rond het kantoor van it fryske Gea aan het Aldhof in Olterterp is vrij toegankelijk op de paden).
Het eigen landgoed van de natuurbeheerder.
Als een oude dame van stand bewoont It Fryske Gea het landhuis in het fraaie park in Olterterp.Het zie er uit alsof de bekende Roodbaard het heeft ontworpen. Een golvend reliëf, slingerpaden, de vijver en de heuvel. Bewijzen dat Roodbaard, die leefde van 1782 tot 1851, hier werkelijk aan het werk is geweest, ontbreken. Als het wel zo is, zou het park een aantal jaren na de bouw van het eerste slot in 1793 aangelegd moeten zijn. Dit slot, eigendom van de familie Van Boelen, is in 1907 vervagen door het tegenwoordige landhuis. Inmiddels zijn de beuken -waarmee de bruine beuken die vroeger de Twaalf Apostelen van de overtuin synboliseerden-uitgegroeid tot forse bomen die de lijnen van het park accentueren.De rododendrons zijn flinke struiken geworden.Dat het ondertussen een oud bos is, wordt gewaardeerd door verschillende vogelsoorten die in de holten van bomen broeden.Bosuil, boomklever en appelvink zijn er voorbeelden van.In de holten van de oude beuken huist verder een kolonie kauwtjes. De kerkuil bewoont een nestkast die speciaal voor hem in een bijgebouw is geplaatst.Ook de ringslang komt in het park voor, net als de hazelworm. Zoals het een goed gastheer betaamt, legt It Fryske Gea het gemaaide gras op hopen.In dit broeiende gazongras brengt de ringslang de winter door en legt ze haar eieren.
 
De twaalf Apostelen.
Bij de kleine vijver vormde een kring van 12 grote beuken de twaalf apostelen, een ware attractie voor dagjesmensen, die zondags de bossen bij Olterterp bezochten.
 
 
It Frijske Gea
_________________________!