[Contact.Links.info.] [Zoek op Site.] [De Slowpaper.]

Lanterfanten

OVERNACHTEN

Zoek op Site.

BEETSTERZWAAGTOEN

LANTERFANTENLEZEN

Beetsterzwaag.nu.

De Slowpaper.

Disclaimer

Zo krijg jij elke dag genoeg gelukshormonen binnen.
 
 
Zo krijg jij elke dag genoeg gelukshormonen binnen
Dopamine, oxytocine, serotonine en endorfine zijn vier hormonen die elk op hun eigen manier bijdragen aan jouw geluksgevoel. Ze worden ook wel gelukshormonen genoemd. Deze stofjes bevinden zich ergens in jouw lichaam en geven boodschappen af aan andere delen in je lichaam. Hoe zorg je er nou voor dat je hier elke dag genoeg van binnen krijgt?
 
 
Endorfine
Bij het creëren van een geluksgevoel speelt endorfine de belangrijkste rol. Door pijn en stress te onderdrukken zorgt het ervoor dat er meer plaats vrijkomt voor een gevoel van geluk, liefde en vrede. Daarentegen zorgt een tekort aan endorfine juist voor een somber gevoel. Je lichaam gaat dan verlangen naar meer endorfine, maar waarin zijn deze stoffen te vinden?
 
Er is een reden dat je zo blij wordt van chocolade: er zit endorfine in!
Tijdens het sporten ontstaat er een pijnprikkel in je lichaam. Om deze te onderdrukken maakt je lichaam endorfine aan.
Net zoals bij het sporten, komt er ook bij het eten van pittig eten en tijdens massages een pijnprikkel vrij. Wat ook hier resulteert in de aanmaak van endorfine.
De Uv-stralingen die in zonlicht zitten, zorgen ook voor de aanmaak van endorfine. Niet heel gek dus dat veel mensen zich in de winter somberder voelen.
Zorg voor voldoende ontspanning. Lachen en mediteren helpen namelijk met de aanmaak van endorfine.
Lees ook: Feel good momentje? Bij deze 20 dingen voelen we ons gelukkig
 
Dopamine
Een ander hormoon dat ook het gevoel van geluk verhoogd, is dopamine. Dit hormoon staat bekend als beloningshormoon. Wanneer jij een doel bereikt komt er dopamine vrij in je lichaam, dit zorgt voor een plezierig gevoel. Daarnaast is het ook van waarde bij de motorische controle, het leren, je geheugen en je concentratievermogen. Een tekort aan dopamine zorgt er onder andere voor dat je moeite krijgt met het reguleren van je emoties. Maar hoe maak je dopamine aan?
 
Door veel voedsel te eten dat rijk gevuld is met tyrosine en fenylanaline. Uit deze twee stofjes wordt dopamine gemaakt.
Tijdens het slapen verbruiken je hersenen bijna geen dopamine. Na een goede nachtrust houd je dus veel dopamine over voor de volgende dag.
Sporten zorgt naast de aanmaak van endorfine, ook voor de aanmaak van dopamine. Lichaamsbeweging bevordert namelijk het aantal calcium in je bloed, dat vervolgens de aanmaak van dopamine stimuleert.
Dopamine wordt aangemaakt bij het behalen van een doel, stel daarom doelen op die makkelijk en snel te behalen zijn.
 
Serotonine
Dan komen we bij serotonine, oftewel hét gelukshormoon. Dit hormoon heeft invloed op je zelfvertrouwen, stemming, slaapritme, eetgedrag en seksuele activiteit. Maakt jouw lichaam veel serotonine aan, dan zorgt deze voor een positieve invloed. En andersom zorgt weinig serotonine juist voor een negatieve invloed. Hoe zorg je dus voor genoeg serotonine?
 
Je lichaam heeft voldoende tryptofaan nodig om serotonine aan te maken. Eet hiervoor veel voedingsmiddelen met veel eiwitten en koolhydraten.
De meeste serotonine wordt aangemaakt ongeveer twee uur na de zonsopgang, zorg dus dat je goed ontbijt.
Zonlicht bevordert de aanmaak van het hormoon. Maak dus regelmatig een ommetje in de buitenlucht.
Eet regelmatig voedingsmiddelen die serotonine bevatten, zoals bananen, amandelen en pure chocolade.
Een tekort aan vitamine B3, B6 en magnesium zorgen juist voor minder serotonine. Zorg dus dat je hier genoeg van binnenkrijgt. Daarbij hebben stress, suiker, cafeïne en een alcohol- en drugsmisbruik ook een negatief effect op de aanmaak van serotonine.
Oxytocine
Ten slotte heeft ook oxytocine invloed op het geluksgevoel. Het hormoon is niet alleen belangrijk voor het gevoel van verbondenheid en intimiteit, maar ook vermindert het stress en angst. Een tekort zorgt dus juist voor meer stress. Hoe zorg je ervoor dat je geen tekort aan oxytocine krijgt?
 
Aanrakingen met anderen zorgen voor de aanmaak van veel oxytocine;
Net zoals het krijgen van een oprecht compliment;
En zelfs door oogcontact wordt het hormoon aangemaakt.
DOOR ESRA
BRON: SOLUTALKS.NL