[Contact.Links.info.] [Zoek op Site.] [De Slowpaper.]

Lanterfanten

OVERNACHTEN

Zoek op Site.

BEETSTERZWAAGTOEN

LANTERFANTENLEZEN

Beetsterzwaag.nu.

De Slowpaper.

Disclaimer

 
 
 
 
 
Go slow.
In een tijd waarin alles steeds sneller lijkt te gaan, krijg je gemakkelijk het gevoel dat je altijd moet opschieten. Maar, kijk uit: Als je te veel haast hebt en voortdurend in een rush bent, is het gemakkelijk om fouten te maken die op de lange termijn tot negatieve resultaten leiden.  In het midden van stressvolle situaties is het verstandig even je snelheid drastisch te vertragen, wat uiteindelijk  betere en gerichte plannen oplevert.
 
Goslow tips.
 
1-Schrijf je kop leeg.
2-Het juiste tempo (tempo giusto).
3-Ben jij ook geconditioneerd?
4-Mindmap "Beleefplaats Beetsterzwaag".
5-Kaizen : Japans "veranderen naar beter."
6-Maak de juiste keuze.
7-Festina Lente.
8-Verminder je focus.
9-Het ei van Columbus.
10-Wabi Sabi.
11-Doorbreek de bestaande conditionering.
12-Trek je eigen plan.
13-Conformisme
14-Vijf redenen om een dutje te doen.(the Optimist).
15-Zet zwart op wit wat je wilt veranderen.
16-Probeer niet te proberen.
17-Maak bewust gebruik van je onbewuste.
18-Je bedachtzaam inhouden.
19-Doe als Dalí, lummel en lanterfant naar hartenlust.
20-Het Schuldgevoel.
21-Tijd om te lanterfanten.
22-Resetten in Beetsterzwaag.
23-Lage verwachtingen maken gelukkig.
24-De tijd nemen om te leren Lanterfanten.
25-Ben je in controle?
26-Stress loslaten.
27-De wijsheid van een duur horloge.
28-Pluk de tijd.
29-Redenen waarom sommige mensen loslaten moeilijk vinden.
30-Het olifantensyndroom.
31-Dit is Geluk
 
 
 
 
1-Schrijf je kop leeg.
De meeste zaken die je wilt blijven onthouden heb je op je computer opgeslagen in mappen. Deze structuur zou je niet graag willen missen.
Eigenlijk moet je met je gedachten, ideeën, plannen, klussen, zorgen enz. hetzelfde gaan doen. Sla de informatie die de hele dag en soms ook een deel van de nacht in je hoofd rondspookt op. Zelf doe ik dat met een Castelli Agenda ( ze hebben aan de linkerkant alle 7 dagen van de week en aan de rechterkant een gelinieerde pagina met 30 lijntjes. Zorg dat je de agenda altijd bij je hebt en noteer hierin de gedachten, plannen enz, zodra ze je te binnen schieten.
Door ze in de lopende week of verderop in de tijd op de gelinieerde pagina te noteren kom je ze automatisch weer tegen. Je hoofd is leeg en je hebt een goed gevoel, omdat je weet dat je alle notities  weer tegen gaat komen en niks vergeet.
 
 
2-Het juiste tempo (tempo giusto).
Om dingen in je leven goed af te ronden is het vaak zoeken naar het juiste tempo.
Ga je dingen overhaasten om zaken snel af te kunnen ronden dan liggen fouten op de loer.
Maar wanneer je langdurig de zaak overdenkt en/of nodeloos ingewikkeld maakt dan begint het te lijken op uitstelgedrag en wordt het tijd om het tempo wat te verhogen.
De Italiaanse muziekterm tempo giusto heeft het juiste tempo als betekenis, het is voor iedereen de kunst zijn juiste tempo te vinden om slimmer en effectiever zijn dingen af te handelen.
 
 
 
3-Ben jij ook geconditioneerd?
De meeste van ons zijn geconditioneerd en leven als mijn Goudvis. Dat ga ik uitleggen.
Toen ik nog werkte had ik een ronde goudvissen kom. Midden in die kom had ik een Boeddha beeldje gezet en in de kom zwom een goudvis, omdat de vis groeide en de kom aan de kleine kant was zwom de goudvis altijd rondjes om het beeld. Later kreeg ik een groter kantoor met heel veel ruimte en plaatste ik een aquarium wat wel 10 zo groot was als de kom. Het beeldje kreeg weer een plaatsje midden in het aquarium en de vis verhuisde ook mee. Wat dacht je dat er gebeurde: De vis bleef om het beeldje heen zwemmen!
De moraal van dit verhaal.
De goudvis deed wat hij altijd al deed en zal krijgen wat hij altijd al kreeg.
Alle andere kansen in die grote ruimte om hem heen zag hij niet door zijn focus op herhaling.(meer van hetzelfde).
 
 
 
4-Mindmap "Beleefplaats Beetsterzwaag".
Als je veel plannen en creatieve processen in je hoofd rondzingen dan is een "Mindmap" een prachtig hulpmiddel om ze vast te leggen en je hoofd leeg te maken. Je neemt een vel papier en legt alle ingevingen rondom het onderwerp vast (tekst-tekeningen-plaatjes-citaten enz). Als je de "Mindmap" na verloop van tijd weer eens bekijkt brengt de boomstructuur je vaak op nog weer betere ingevingen. Als voorbeeld de "Mindmap" die ik eens heb opgezet om " Beleefplaats Beetsterzwaag" in kaart te brengen.
 
 
 
5-Kaizen : Japans "veranderen naar beter".
Het eerste Managementboek wat ik las was: Kaizen van Masaaki Imai. Het gaat over een voortdurende verbetering van kwaliteit en productie in een organisatie en het elimineren van verspillingen.( activiteiten die kosten toevoegen maar geen waarde). Maar het is ook een prachtig hulpmiddel om in het normale leven regelmatig kleine doelgerichte verbeterstapjes te maken die tijd of kosten besparen. Het principe is erg eenvoudig: Breng elke dag kleine verbeteringen aan in alle zaken die je belangrijk vindt. Laat je niet verleiden tot grote stappen die ogenschijnlijk tot snelle verbeteringen lijken te leiden, want de meeste grote stappen gaan gepaard met spanning die ten koste gaat van de kwaliteit van je creatieve gedachten en bij kleine stappen blijft het gezonde verstand de baas over de emotie. Alle veranderingen beginnen met beginnen. Citaat van Lao Tse: Een reis van 1000 kilometer moet met de eerste stap beginnen. Wat denk je ervan om morgen te starten?
 
 
 
6-Maak de juiste keuze.
In principe kun je al je werkzaamheden opsplitsen in wel/niet belangrijk en wel/niet urgent.
Wanneer je dat doet zul je ontdekken dat er relatief weinig acties staan in B ook al omdat deze niet urgent zijn.
Wat zei Churchill ook alweer?
Wat belangrijk is is zelden urgent en wat urgent is is zelden echt belangrijk.
Door de acties onderaan in A B en C  te volgen onstaat er meer tijd voor B en krijg je rust en struktuur in je leven
Stof tot nadenken:  wil je er meer van weten lees het artikel: "tijd vrij maken voor? "naar het artikel.
 
 
 
7-Festina Lente.(haast je langzaam).
De Romeinen gebruikten de 2 symbolen om dit uit te leggen. De dolfijn is het symbool van de haast, omdat het een snelle zwemmer is. Het anker staat voor langzaam, het schip ligt voor anker.
De uitleg is dat je voordat je ergens mee begint eerst rustig nadenkt over de aanpak.(het anker). Zodra je plan van aanpak duidelijk is kun je snel handelen.(de dolfijn).Meer over hoe je je langzaam kunt haasten
 
 
 
 
 
 
8-Verminder je focus.
Veel van ons zijn de hele dag gefocust op zaken die voortgang nodig hebben,  daar is niks mis mee. Maar door de hele dag constant te focussen komen echt belangrijke dingen niet genoeg aan bod. Neem regelmatig even de tijd om te dagdromen en te mijmeren, maak een korte wandeling of doe een klein dutje. De meest slimme aanpak van hoe om te gaan met een probleem of een uitdaging komt in deze ontfocuste momenten boven borrelen. Vergelijk het maar met topsport, deze atleten nemen regelmatig hun rust om tot betere prestaties te komen.
 
 
9-Het ei van Columbus.
Columbus was op bezoek bij een groep Spaanse edellieden die beweerden dat het niet zo moeilijk was geweest om Amerika te ontdekken, andere kundige mensen hadden dat ook wel gekund. Columbus reageerde niet, maar vroeg om een ei en wedde met de edellieden dat het hen niet zou lukken het ei zonder enige hulp rechtop te laten staan. Ze probeerden het allemaal, maar zonder succes. Columbus pakte toen het ei en maakte één kant plat door het op tafel te tikken. Het ei bleef nu rechtop staan. De aanwezigen begrepen wat Columbus bedoelde: als iemand eenmaal heeft laten zien hoe iets gedaan moet worden, weet iedereen hoe het moet.
Maar er is bravoure en helderheid van geest voor nodig om op het idee te komen.
 
 
 
10-Wabi Sabi.
We zijn allemaal scheppende wezens, die graag iets toevoegen aan deze wereld. Als we in een Flow raken ontstaan de meest leuke dingen.
Echter let op dat je niet plotsklaps gaat denken:  "Wat zullen anderen hier wel niet van vinden". Het speelse verzinnen verdwijnt en maakt plaats voor streven naar perfectie. Inspirerende, dwalende, toevallige gedachten verdwijnen en als je niet oplet  wordt het hard werken met een strakke blik op de zelf verzonnen deadline. Wabi sabi: het mooie in het onvolmaakte.
 
 
11-Doorbreek de bestaande conditionering.
Een mooi voorbeeld van het conditioneren is het verhaal van de natgespoten apen. In een dierentuin met een apekooi met apen wordt boven in de boom die er staat een banaan opgehangen. Zodra de eerste aap in de boom begint te klimmen om de banaan te halen wordt deze aap en ook alle andere apen natgespoten. Dit herhaalt zich een aantal keren tot de apen snappen dat het niet lukt zonder dat ze allemaal nat worden gespoten. Een poosje later wordt de helft van de apen vervangen door nieuwe bewoners. Deze nieuwe bewoners zien de banaan en willen klimmen, echter ze worden door de andere "ervaren" apen tegen gehouden. Na verloop van tijd worden ook de "ervaren " apen vervangen en zijn er alleen nog apen aanwezig die niks weten van het natspuiten maar wel altijd blijven voorkomen dat nieuwe apen in de boom gaan klimmen.
Tip: wijk eens af van de regels en ontdek dat sommige achterhaalt zijn door de tijd.
 
 
 
12-Trek je eigen plan.
Een vader en zijn zoon gingen met hun ezel naar de markt om goederen te gaan kopen. Ze liepen naast elkaar en de ezel volgde. Een tegenligger zei: 'Waarom gaat niet één van jullie op de ezel rijden.' Vader klom op de ezel en ze vervolgden hun tocht. Een tegenligger merkte op: 'Die luie vader zit op de ezel en laat zijn zoon lopen.' Vader ruilde met de zoon en ze gingen verder naar de markt. Een tegenligger merkte op: 'De jeugdige zoon heeft geen respect meer voor ouderdom en laat zijn oude vader lopen.' Vader en zoon besloten, om verdere opmerkingen te voorkomen samen op de ezel te rijden.
Een tegenligger merkte op: 'Wat een dierenbeulen de ezel kan het bijna niet volhouden.' Vader en zoon gingen weer naast elkaar lopen en de ezel volgde.
De moraal van dit verhaal: Trek altijd je eigen plan en laat je niet leiden door opmerkingen van willekeurige voorbijgangers.
 
 
 
 
 
13-Conformisme.
Het tegendeel van durf in de huidige samenleving is niet lafheid maar conformisme.
Niemand kan de brug voor je bouwen waarover juist jij de rivier van het leven moet overschrijden, niemand behalve jij alleen. Weliswaar zijn er talloze paden, bruggen en halfgoden die je naar de andere oever willen dragen; maar alleen voor de prijs van je eigen ik: je zou  jezelf verpanden en verliezen. Er is in de wereld één weg die niemand kan gaan behalve jij: waarheen hij leidt? Vraag niet, ga hem.  Friedrich Nietzsche.
 
Om je eigen weg te gaan is het handig een wat dikkere huid te ontwikkelen, omdat je op je eigen(wijze) weg ruimschoots wordt voorzien van goed bedoelde opmerkingen en waarschuwingen. Het merendeel van deze opmerkingen komen van degene die zich al op door anderen gebaande paden bevinden. Blijf je eigen plan trekken en conformeer je niet aan wat anderen vinden. Hou vol, en geef niet op.
Onze grootste zwakte is dat we opgeven. De zekerste manier om succes te behalen bestaat uit het nog een keer proberen. Thomas A. Edison.
Uiteindelijk geeft een eigen route meer voldoening en resultaat, waardoor er  tijd vrijkomt om lekker te Lanterfanten.
 
 
14-Vijf redenen om een dutje te doen tussendoor.
 
The Optimist 17 aug 2018
 
We wisten al dat slapen gezond is. Over de powernap, het dutje, schreven we al eerder. Het maakt je alerter en het geeft meer energie. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat een slaapje tussendoor ook is aan te raden als je voldoende nachtrust krijgt. Dus, niet alleen voor mensen met een slaapgebrek is het een aanrader. We zetten wat gezondheidsvoordelen van een dutje op een rij, aangetoond door onderzoek wereldwijd (probeer wakker te blijven):
1. Het vergroot je geduld
Onderzoekers van de Universiteit van Michigan deden onderzoek naar de relatie tussen geduld en een dutje doen. Deelnemers die een uur lang hadden gedut, konden twee keer zo lang een saaie opdracht vervullen dan een controlegroep die dit niet had gedaan.
2. Alleen al het denken aan een dutje kan je bloeddruk verlagen
Britse onderzoekers constateerden dat de bloeddruk daalde voordat mensen in slaap vielen – alleen al anticiperen op het dutje dat ze gingen nemen was genoeg om de bloeddruk naar beneden te krijgen.
3. Het helpt je meer te onthouden
Duitse onderzoekers kwamen erachter dat een dutje van een uur ons vermogen om informatie te onthouden drastisch kan verbeteren. Proefpersonen die een dutje deden konden tot vijf keer meer onthouden dan proefpersonen die naar een dvd hadden gekeken.
4. Het kan je creativiteit verbeteren
Onderzoek van de Universiteit van Californië in San Diego toonde aan dat mensen die REM-dutjes nemen – de diepe slaaptoestand waarin je droomt – creatiever waren als het ging om het oplossen van problemen dan niet-REM-nappers.
5. Regelmatige dutjes kunnen hartaandoeningen helpen voorkomen
Uit Grieks onderzoek onder 23.000 volwassenen blijkt dat mensen die ‘s middags dutjes namen – oftewel de siëstaliefhebbers – meer dan dertig procent minder kans hadden om te overlijden aan hartziekten.
Denk je dat het je niet lukt om overdag even echt in slaap te vallen? Geen probleem. Een onderzoek uit 2007, waarin werd gekeken naar de effecten van dutten versus rusten, toonde aan dat alleen al tien minuten rustig liggen de stemming verbeterde, ongeacht of de persoon in slaap viel of niet. Kortom, als je na het lezen van deze Daily even de ogen dicht doet wanneer het kan, sta je zeer waarschijnlijk optimistischer op.
 
 
15-Zet zwart op wit wat je wilt veranderen.
 
Accepteer wat je niet kunt of wilt veranderen.
 
Streef niet altijd naar iets anders, maar accepteer het leven zoals het komt en besef dat dat ook heel bevredigend kan zijn.
 
Verander wat je niet kunt of wilt accepteren.
 
Wil je het echter toch veranderen zet dan datgene wat je wilt veranderen op papier, want als iets door jezelf zwart op wit is vastgelegd ben je eerder geneigd je er ook aan te houden.
 
 
16-Probeer niet te proberen.
 
Creatieve geesten weten dat niet te hard je best doen (Go with the Flow ) vaak tot de beste resultaten leidt.
We leren door te proberen, mislukkingen zijn voor dit leren vaak waardevoller dan successen.
Vaak worden mislukkingen onder de pet gehouden omdat we alleen successen willen delen.
Laat de doelstellingen even los en wacht af wat er gaat gebeuren (Wu Wei)
 
(Als je lef hebt deel je de mislukkingen en kunnen anderen ook van je fouten leren).
 
 
17-Maak bewust gebruik van je onbewuste.
 
Je onbewuste is in staat grote hoeveelheden complexe informatie voor te kauwen.
Geef dat onbewuste wel even flink de tijd om alles goed te verwerken.(Een nachtje over slapen!). Op de achtergrond verwerkt het onbewuste alle relevante informatie en zet alvast een doordachte aanpak klaar in afwachting van het juiste moment van handelen.
Laat het maar rustig even aan de informatie werken, het onbewuste kent ons beter dan we ons zelf kennen.( Haast bestaat niet voor het onbewuste).
 
 
18-Je bedachtzaam inhouden.
Tegenwoordig moet je je  onderscheiden door vooral niet stil te zitten.
Snel handelen, nieuwe initiatieven ontplooien enz.
Vooral het maken van een dynamische indruk is van belang om positief te scoren in de omgeving waarin je verkeert.
Deze houding die je een goed gevoel geeft is nog een restant van de tijd dat we jaagden en onderweg etenswaren verzamelden.
Het was van belang snel te reageren omdat nadenken dodelijk kon zijn bij een naderend gevaar.
Dit oude gedrag is er de oorzaak van dat veel zaken die we op ons pad ontmoeten met een te hoge snelheid worden afgehandeld en daardoor veelal van matige kwaliteit zijn en in een later stadium alsnog bedachtzaam aangepakt moeten worden.
Afwachten en bedachtzaam onderzoeken eisen meer  zelfdiscipline dan halsoverkop actie ondernemen. Maar meteen goed is vaak effectiever en goedkoper dan het naderhand herzien van een snelle noodoplossing.
 
 
 
19-Doe als Dalí, lummel en lanterfant naar hartenlust.
 
Lummelen, lanterfanten, dutten en dagdromen hebben zo hun waarde voor het artistieke proces. Schuldgevoelens over je lakse en lethargische houding met een deadline in zicht zijn niet altijd nodig, want onbewust zijn je hersenen de weg aan het effenen voor een glorieuze aha-erlebnis.
01-09-2019 Judith Boessen
 
 
20-Het Schuldgevoel.
We krijgen vaak een onprettige schuld gevoel als we even niks doen, omdat we denken dat we alleen succesvol kunnen zijn als we blijven doorgaan. naar niksen
 
21-Tijd om te lanterfanten.
Vandaag dreigen we dat een beetje te vergeten en de tijd te reduceren tot de kloktijd. We laten ons opjagen neem te tijd
 
Resetten in Beetsterzwaag.
22-Resetten in Beetsterzwaag.
We moeten veel meer wandelen. Het is goed voor lichaam en geest.resetten
 
23-Lage verwachtingen maken gelukkig
 
Brits onderzoek wijst uit dat lage verwachtingen je gelukkiger maken.lage vewachtingen
 
 
 
24. De tijd nemen om te leren Lanterfanten.
Beetsterzwaag - Het is de hoogste tijd om prioriteit te geven aan het vrij maken van tijd om te onthaasten. neem de tijd
 
25-Ben je in controle?
Hoe zit het met jou, heb je je jou leven wat onder controle?
Meestal is de controle minder goed dan je zelf denkt.
Je bent echt geen stoicijnse Marcus Aurelius.
Waarschijnlijk druk jij ook op de knop "deuren sluiten " als je in de lift bent gestapt, terwijl drukken op deze knop als enig resultaat heeft dat er een led lampje gaat branden om je de indruk te geven dat je invloed kunt uitoefenen op het moment van sluiten.(het placebo effect)
Daarom deze tip--Concentreer je op die paar belangrijke  dingen waarvan je zeker weet dat je ze kunt beinvloeden en laat het andere gewoon gebeuren. Tijd over om even te lanterfanten.
Maak eens werk van niet(s)doen
 
26-Stress loslaten.
Een kort, inspirerend verhaal over het omgaan met stress.
Een leraar psychologie loopt rond in het klaslokaal en vertelt over het omgaan met stress. De leraar heeft een glas water in zijn hand. Alle leerlingen verwachten de vraag of het glas halfvol of halfleeg is.lees verder>>>
 
27-De wijsheid van een duur horloge.
Soms zitten wijsheden in bijzondere dingen verscholen.
Zo ook deze :-)doordenken
 
28-Pluk de tijd
Lees hier hoe je iedere tijdsoort herkent en voor je kan laten werken pluk de tijd
 
29 Er zijn meerdere redenen waarom sommige mensen loslaten moeilijk vinden.vasthoudenaan
 
30- HET OLIFANTENSYNDROOM.
Wel eens een volwassen olifant aan een ketting gezien? Vaak is dat niet eens zo’n dikke ketting. Daarbij kun je je afvragen waarom die olifant zich niet losrukt. Is de olifant niet sterk genoeg?
De verklaring is meestal dat deze olifant al als jong gevangen is genomen en aan de ketting is gezet. Toen heeft die jonge olifant vaak geprobeerd zich los te trekken, maar dat lukte niet. Dus heeft de olifant afgeleerd om het zelfs maar te proberen. En nu hij volwassen en sterk genoeg is om zich los te rukken, blijft hij braaf aan de ketting zitten.
Als het een paar keer is mislukt om iets te veranderen, ben je afgeleerd het zelf nog maar te proberen. Ook al ben je inmiddels sterk genoeg om voor elkaar te krijgen wat je zou willen.
Maar je bent geen olifant. Probeer datgene waarvan je dacht dat je het niet kon, maar eens opnieuw.
 
Als je denkt dat je het kunt of als je denkt dat je het niet kunt, beide keren heb je gelijk.
Toch maar eens opnieuw proberen!
 
31-Dit is Geluk
 
Als je de leesbladen moet geloven is gelukkig zijn een kwestie van:
 
Een slank en een mooi lichaam
 
Geld
 
Meer vrije tijd
 
Een mooi gezicht
 
Een mooi huis
 
Dure kleren
 
En dan ook nog het liefst:  Allemaal tegelijk.
 
En het is inderdaad waar dat je daar een heerlijke oppepper van kunt krijgen.
 
Maar jammer genoeg niet lang.
 
Want gelukkig zijn doe je van binnen.
 
En het loont ook nog om van binnen gelukkig te zijn.
 
Onderzoeken laten zien dat:
 
Gelukkige mensen langer leven.
 
Ze zijn beter beschermt tegen stress
 
En hebben een leuker sociaal leven.
 
Het is dus goed voor je gezondheid om gelukkig te zij
 
Dus…
 
Als je de ideeën van de leesbladen van hoe je gelukkig zou moeten zijn eens loslaat.
 
Dan geef je geluk een mooie kans.
 
Dat je bijvoorbeeld:
 
Je niet gaat vergelijken met anderen. Er is altijd wel iemand anders relaxter, rijker en succesvoller dan jij. Maar er zijn ook heel veel mensen die minder relaxed zijn, minder rijk of minder succesvoller.
 
Wees dankbaar. Ook voor de dingen die vanzelfsprekend lijken. Dat de zon schijnt, dat de regen meevalt en je leuke vrienden of een lieve familie hebt. Of dat je naast jouw geliefde wakker wordt.
 
Focus je niet op wat niet lukt, waar wat je wel kunt.
 
Blijf je verwonderen en stel jezelf vragen.
 
Bijvoorbeeld:
 
“Waarom houd ik vast aan denkbeelden die mij niet gelukkig maken?”
 
Leer los te laten wat je innerlijk in de weg staat om gelukkig te zijn.
 
Heb een gelukkige dag.
 
Groet,
 
Gerrit van der Heide