8-Snijprei kweken.
Je kunt een deel van de plantjes laten staan, deze gaan verdorren, maar in de herfst ontstaat er dan een bosje snijprei. Deze snijprei kun je het hele jaar door eten, maar het is ook mogelijk de plantjes uit de bosje te halen en opnieuw te planten (vervolg stap 3).
9-De cyclus is rond.
Het gebruik van oerprei in de keuken.
De smaakmaker die gedurende het gehele jaar te gebruiken is in de keuken.
Voorjaar: kleine plantjes te gebruiken als lente uitje.
Zomer: Te gebruiken als kleine prei.
Nazomer: De geoogste bolletjes gebruiken als knoflook ( ze zijn wat milder dan knoflook).
Herfst/winter: Nieuwe scheuten toe te passen als winter/bosuitje.
Gerechten:
In ringetjes gesneden als smaakvolle garnering op soep of snert.
Smaakmaker voor nasi goreng, bami, wok, snert en stoofgerechten.( preitjes of bolletjes).
Ook kun je de plant door laten schieten tot een bloemsteel en deze bloemsteel paneren en frituren.
Tips
Oerprei kan gewoon in de moestuin maar ook in een pot gekweekt worden, maar ook een plekje in de border kan heerlijk zijn om vers van te oogsten.