[Contact.Links.info.] [Zoek op Site.] [De Slowpaper.]

Lanterfanten

Zoek op Site.

BEETSTERZWAAGTOEN

Lanterfanten.lezen.

Beetsterzwaag.nu.

De Slowpaper.

Disclaimer

 
Oerprei een vergeten groente.
Permacultuur-Organisch tuinieren.
 
 
 
 
 
 
 
 
Wat is oerprei.
Oerprei is een smaakmaker die het hele jaar te gebruiken is.
De manier van groeien lijk veel op die van knoflook.
Het is familie van aluin, sjalot, knoflook en prei.
Andere namen zijn parellook, doorlevende prei en (allium ampeloprasum var porrum)
De smaak zit het dichts bij pittige prei.
 
Oerprei is ongevoelig voor ziektes en insecten en is daardoor ook erg geschikt voor Permacultuur, organisch en macro-biologisch tuinieren.
 
 
 
 
 
 
 
 
Oerprei bolletjes
Hoe pak je het aan.
1-Planten
Je plant de bolletjes in augustus/september/oktober in de volle grond.
 
2-Afstanden
Rijafstand 20 cm --afstand tussen de bolletjes 10 cm ---diepte 4 cm.
 
3-Winteruitje
In de herfst/winter kun je oerprei gaan gebruiken als een soort winter-uitje.
Je oogst de plantjes om en om zodat de afstand tussen de resterende plantjes wat groter wordt.
 
4-Lenteuitje
In het voorjaar kun je de oerprei gebruiken als lente-uitje.
De plant groeit ondertussen stevig door en gaat een bloemsteel vormen.(mei-juni)
 
Oerprei in de bloei
 
 
 
5-Mooie Bloem
Als je deze bloemsteel niet weghaalt ontstaat er een prachtige bloem (dit gaat ten koste van dikte van de Bolletjes)( tip: Zelf zet ik op verschillende plaatsen in de bloementuin wat bolletje om de hele zomer te genieten van de prachtige bloemen).
 
6-Liever Bolletjes?
Wil je liever meer dikkere bolletjes dan haal je de bloemsteel weg.
 
 
7-Bolletjes oogsten.
In julie is de oerprei volgroeid en kun je de bolletjes oogsten ( gebruiken net als knoflook)
Je kunt ook een aantal planten laten staan(verder naar 8).
De bolletjes bewaar je op een droge plek en kun je eten als een soort knoflook je kunt ze in augustus ook weer opnieuw planten (zie 1).
 
8-Snijprei kweken.
Je kunt een deel van de plantjes laten staan, deze gaan verdorren, maar  in de herfst ontstaat er dan een bosje snijprei. Deze snijprei kun je het hele jaar door eten, maar het is ook mogelijk de plantjes uit de bosje  te halen en opnieuw te planten (vervolg stap 3).
 
9-De cyclus is rond.
 
Het gebruik van oerprei in de keuken.
 
De smaakmaker die gedurende het gehele jaar te gebruiken is in de keuken.
 
Voorjaar: kleine plantjes te gebruiken als lente uitje.
Zomer: Te gebruiken als kleine prei.
Nazomer: De geoogste bolletjes gebruiken als knoflook ( ze zijn wat milder dan knoflook).
Herfst/winter: Nieuwe scheuten toe te passen als winter/bosuitje.
 
Gerechten:
In ringetjes gesneden als  smaakvolle garnering op soep of snert.
Smaakmaker voor nasi goreng, bami, wok, snert en stoofgerechten.( preitjes of bolletjes).
 
Ook kun je de plant door laten schieten tot een bloemsteel en deze bloemsteel paneren en frituren.
 
 
Tips
Oerprei kan gewoon in de moestuin maar ook in een pot gekweekt worden, maar ook een plekje in de border kan heerlijk zijn om vers van te oogsten.