[Contact.Links.info.] [Beleef Opsterland.] [Downloaden.] [Zoek op Site.] [Gratis.]

Lanterfanten.

Wandelen.

Hoofdstraat.

Lanterfanten=.

Overnachten.

Culinaire avonturen.

Beleefplaats.

Expositie.Galerie.

Evenementen.

Cultuur.Historie.

Arrangementen.

Fietsen.

Waarom Wandelen.

Musea Opsterland.

Antiek-Curiosa.

Winkels.

B.T.B.

Zoek op Site.

Wellness.

Rondleidingen.

Slowness.

Langzaam.

Stadige Streek.

Lanterfant Tips.

Waldpyk.

Tijd voor nu.

Citaten Slowness.

Stilte is.

T.I.P.Beetsterzwaag.

Onthaasten.

Gratis.

E-Book.

Slow Region.

Nietsdoen

Cultbee.

Hara Hachi bu.

Saai.Interessant.

Reeen kijken.

Discipline om te Lanterfanten.

Lezing over Landgoed Lyndensteyn.
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
Met kennis van het verleden ziet en geniet u meer in het heden. Op vrijdag 20 april 2012 is er een boeiende lezing over de buitenplaats Lyndensteyn in Beetsterzwaag. De lezing start om 20.00 uur in Huize Lyndensteyn zelf (Hoofdstraat 3, Beetsterzwaag). Dit is de tweede lezing in het kader van "2012 het Jaar van de Historische Buitenplaats". Op BeetsterzwaagNatuurlijk.nl is het gehele programma te vinden. De lezing wordt verzorgd door Sib Boersma, voorzitter van de werkgroep Historische Rondleidingen. Lyndensteyn heeft altijd zijn speciale aandacht gehad.  Hij heeft in de loop der tijd bijzonder veel kennis verzameld die hij graag met liefhebbers deelt. Bezoekers van deze lezing kunnen tevens een blik werpen in enkele kamers in het historische gebouw.  Op zondag 20 mei is er in aansluiting op de lezing een wandeling door de tuinen van Lyndensteyn. Mocht u de lezing gevolgd hebben, dan ziet en geniet u dus meer tijdens deze wandeling!
 
Levende historie
Iedereen die Beetsterzwaag vanaf de westkant binnenrijdt en een beetje om zich heen kijkt, zal het beeld van het indrukwekkende Huize Lyndensteyn niet ontgaan. Bij een dergelijk landhuis hoort natuurlijk een even indrukwekkende tuin en historie. Er zijn inderdaad diverse tuinen en wandelbossen geweest. De lezing geeft een beeld van wat er ooit was en welk moois er nog van over is, zoals de overtuin (rijksmonument) en het oudste parkbos van Beetsterzwaag het Lindebosk. U krijgt ook inzicht in wat er was en waar de sporen nog duidelijk van terug te vinden zijn, zoals de Turkse tent, de Doolhof en de slotgracht.
Het huidige Huize Lyndensteyn was eigenlijk maar een zomerhuis van de familie van Lynden-Pallandt uit Den Haag. Het was ook niet het eerste huis op deze buitenplaats. U krijgt een beeld vanaf de eerste boerderij uit de eerste helft van de 17de eeuw tot het huidige giga gebouwencomplex. Het verhaal over de bewoners is minstens zo interessant. Met name het leven van Cornelia, de enige dochter van de van Lyndens. Zij overleed al jong, wat de schatrijke familie inspireerde om hun erven te bestemmen voor een kinderziekenhuis. Uiteindelijk is hier het Revalidatiecentrum uit voortgekomen.
 
Bel voor informatie: 0614613364 of kijk op BeetsterzwaagNatuurlijk.nl.
 
 
 
 
 
 
 
Lezing over Landgoed Olterterp
Op vrijdag 23 maart 2012 is er een boeiende lezing over de buitenplaats Olterterp. De lezing start om 20.00 uur in de Hippolytuskerk te Olterterp. Dit is de eerste lezing in het kader van  "2012 het Jaar van de Historische Buitenplaats". Op BeetsterzwaagNatuurlijk.nl is het gehele programma te vinden. De lezing wordt verzorgd door Jaap Stienstra. Van kinds af aan kent hij het landgoed en hij heeft in de loop der tijd bijzonder veel kennis verzameld die hij graag met liefhebbers deelt. Op zondag 1 april leidt hij aansluitend op de lezing een excursie over het landgoed.
 
Levende historie
De buitenplaats Olterterp werd van 1488 tot 1913 aangelegd, onderhouden en bewoond door de familie Van Boelens. Ambrosius van Boelens, grietman van Opsterland, bouwde in 1793 Slot Boelens met een grote landschapstuin. Alleen rond huize Olterterp is nog een park te herkennen, maar deze buitenplaats is veel groter geweest. Hiervan zijn de getuige in het veld nog goed terug te vinden. In de eerste helft van de 20ste eeuw waren o.a. de vijver met roeiboot, speeltuin, de kluizenaarswoning, de bebbekelder en de belvedère nog in volle glorie aanwezig. Schoolreisjes en toeristen wisten Olterterp in grote getale te vinden. Het kerkje waarin de lezing wordt gegeven is ook onderdeel van het landgoed. In de lezing komt de historie weer tot leven en tijdens de excursie worden de plekken bezocht waar het verleden nog een woordje meespreekt.
 
Bel voor informatie: 0614613364 of kijk op BeetsterzwaagNatuurlijk.nl.