[Contact.Links.info.] [Zoek op Site.] [De Slowpaper.]

Home-page

Zoek op Site.

Beetsterzwaag.toen.

Lanterfanten.lezen.

Beetsterzwaag.nu.

De Slowpaper.

 
 
 
_________________________!
Go slow.
In een tijd waarin alles steeds sneller lijkt te gaan, krijg je gemakkelijk het gevoel dat je altijd moet opschieten. Maar, kijk uit: Als je te veel haast hebt en voortdurend in een rush bent, is het gemakkelijk om fouten te maken die op de lange termijn tot negatieve resultaten leiden.  In het midden van stressvolle situaties is het verstandig even je snelheid drastisch te vertragen, wat uiteindelijk  betere en gerichte plannen oplevert.
 
Goslow tips.
 
1-Schrijf je kop leeg.
2-Het juiste tempo (tempo giusto).
3-Ben jij ook geconditioneerd?
4-Mindmap "Beleefplaats Beetsterzwaag".
5-Kaizen : Japans "veranderen naar beter"
6-Maak de juiste keuze.
7-Festina Lente.
 
1-Schrijf je kop leeg.
De meeste zaken die je wilt blijven onthouden heb je op je computer opgeslagen in mappen. Deze structuur zou je niet graag willen missen.
Eigenlijk moet je met je gedachten, ideeŽn, plannen, klussen, zorgen enz. hetzelfde gaan doen. Sla de informatie die de hele dag en soms ook een deel van de nacht in je hoofd rondspookt op. Zelf doe ik dat met een Castelli Agenda ( ze hebben aan de linkerkant alle 7 dagen van de week en aan de rechterkant een gelinieerde pagina met 30 lijntjes. Zorg dat je de agenda altijd bij je hebt en noteer hierin de gedachten, plannen enz, zodra ze je te binnen schieten.
Door ze in de lopende week of verderop in de tijd op de gelinieerde pagina te noteren kom je ze automatisch weer tegen. Je hoofd is leeg en je hebt een goed gevoel, omdat je weet dat je alle notities  weer tegen gaat komen en niks vergeet.
 
 
2-Het juiste tempo (tempo giusto).
Om dingen in je leven goed af te ronden is het vaak zoeken naar het juiste tempo.
Ga je dingen overhaasten om zaken snel af te kunnen ronden dan liggen fouten op de loer.
Maar wanneer je langdurig de zaak overdenkt en/of nodeloos ingewikkeld maakt dan begint het te lijken op uitstelgedrag en wordt het tijd om het tempo wat te verhogen.
De Italiaanse muziekterm tempo giusto heeft het juiste tempo als betekenis, het is voor iedereen de kunst zijn juiste tempo te vinden om slimmer en effectiever zijn dingen af te handelen.
 
 
 
3-Ben jij ook geconditioneerd?
De meeste van ons zijn geconditioneerd en leven als mijn Goudvis. Dat ga ik uitleggen.
Toen ik nog werkte had ik een ronde goudvissen kom. Midden in die kom had ik een Boeddha beeldje gezet en in de kom zwom een goudvis, omdat de vis groeide en de kom aan de kleine kant was zwom de goudvis altijd rondjes om het beeld. Later kreeg ik een groter kantoor met heel veel ruimte en plaatste ik een aquarium wat wel 10 zo groot was als de kom. Het beeldje kreeg weer een plaatsje midden in het aquarium en de vis verhuisde ook mee. Wat dacht je dat er gebeurde: De vis bleef om het beeldje heen zwemmen!
De moraal van dit verhaal.
De goudvis deed wat hij altijd al deed en zal krijgen wat hij altijd al kreeg.
Alle andere kansen in die grote ruimte om hem heen zag hij niet door zijn focus op herhaling.(meer van hetzelfde).
 
 
 
4-Mindmap "Beleefplaats Beetsterzwaag".
Als je veel plannen en creatieve processen in je hoofd rondzingen dan is een "Mindmap" een prachtig hulpmiddel om ze vast te leggen en je hoofd leeg te maken. Je neemt een vel papier en legt alle ingevingen rondom het onderwerp vast (tekst-tekeningen-plaatjes-citaten enz). Als je de "Mindmap" na verloop van tijd weer eens bekijkt brengt de boomstructuur je vaak op nog weer betere ingevingen. Als voorbeeld de "Mindmap" die ik eens heb opgezet om " Beleefplaats Beetsterzwaag" in kaart te brengen.
 
 
 
5-Kaizen : Japans "veranderen naar beter".
Het eerste Managementboek wat ik las was: Kaizen van Masaaki Imai. Het gaat over een voortdurende verbetering van kwaliteit en productie in een organisatie en het elimineren van verspillingen.( activiteiten die kosten toevoegen maar geen waarde). Maar het is ook een prachtig hulpmiddel om in het normale leven regelmatig kleine doelgerichte verbeterstapjes te maken die tijd of kosten besparen. Het principe is erg eenvoudig: Breng elke dag kleine verbeteringen aan in alle zaken die je belangrijk vindt. Laat je niet verleiden tot grote stappen die ogenschijnlijk tot snelle verbeteringen lijken te leiden, want de meeste grote stappen gaan gepaard met spanning die ten koste gaat van de kwaliteit van je creatieve gedachten en bij kleine stappen blijft het gezonde verstand de baas over de emotie. Alle veranderingen beginnen met beginnen. Citaat van Lao Tse: Een reis van 1000 kilometer moet met de eerste stap beginnen. Wat denk je ervan om morgen te starten?
 
 
 
6-Maak de juiste keuze.
In principe kun je al je werkzaamheden opsplitsen in wel/niet belangrijk en wel/niet urgent.
Wanneer je dat doet zul je ontdekken dat er relatief weinig acties staan in B ook al omdat deze niet urgent zijn.
Wat zei Churchill ook alweer?
Wat belangrijk is is zelden urgent en wat urgent is is zelden echt belangrijk.
Door de acties onderaan in A B en C† te volgen onstaat er meer tijd voor B en krijg je rust en struktuur in je leven
Stof tot nadenken:  wil je er meer van weten lees het artikel: "tijd vrij maken voor? "naar het artikel.
 
_________________________!
7-Festina Lente.(haast je langzaam).
De Romeinen gebruikten de 2 symbolen om dit uit te leggen. De dolfijn is het symbool van de haast, omdat het een snelle zwemmer is. Het anker staat voor langzaam, het schip ligt voor anker.
De uitleg is dat je voordat je ergens mee begint eerst rustig nadenkt over de aanpak.(het anker). Zodra je plan van aanpak duidelijk is kun je snel handelen.(de dolfijn).Meer over hoe je je langzaam kunt haasten